مجله بانیبر

مجله تکنولوژی و علمی بانیبر

مجله بانیبر

مجله تکنولوژی و علمی بانیبر

مجله بانیبر

باهم رشد کنیم.

۲ مطلب در مرداد ۱۳۹۸ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

مواد غذایی مضر برای سلامت مغز کدامند؟

سلامت مغز، حافظه، سلامت عاطفی و عملکرد شناختی می توانند تحت تاثیر مواد غذایی که مصرف می کنید قرار بگیرند. برای در امان ماندن از زوال مغزی ،آلزایمر و سکته مغزی باید حتما به نوع غذایی که مصرف می کنید توجه داشته باشید تا سلامت مغز شما تهدید نشود. در این مقاله شما را با برخی از مواد غذایی خاص که برای سلامت مغز مضر هستند، آشنا خواهیم کرد.

 

آبمیوه

تاثیر آبمیوه بر سلامت مغز

اگر هنگام انتخاب نوشیدنی، به جای نوشابه، آب پرتقال را انتخاب کردید چندان هم از انتخاب خود خوشحال نباشید.
شکر می تواند باعث کاهش انعطاف پذیری شناختی و ایجاد ضعف در حافظه ی بلند مدت و کوتاه مدت شود. آب میوه هم مانند نوشابه دارای مقدار زیادی شکر است و این مقدار از شکر می تواند سلامت مغز شما را به خطر می اندازد.
بر اساس پژوهش منتشر شده در سال 2015 در مجله ی نوروساینس، موش هایی که رژیم غذایی پر از قند و چربی داشته اند، ابتلا به زوال عملکرد شناختی مغز در آن ها بسیار بیشتر بوده است. همچنین حافظه ی کوتاه مدت و بلند مدت آن ها آسیب دیده بود.
انعطاف پذیری شناختی که شامل حل مسئله در مواجهه با اطلاعات و ورودی های جدید است نیز در این موش ها کاهش یافته بود.
طی بررسی ها و پژوهش های انجام شده بر باکتری های روده ای این موش ها قبل و بعد از رژیم غذایی آن ها، پژوهشگران به این نتیجه رسیدند که قند و چربی باعث تغییر سیستم باکتری ها‌ی شما می شوند و علاوه بر غذا، تعامل بین غذا و تغییرات میکروبی هم بر سلامت مغز تاثیر گذار هستند و بر اثر ایجاد مشکلاتی برای مغز باید بهمتخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید.

برنج سفید

برنج سفید و سلامت مغز

شاخص گلوکز، مقدار قندی است که در بدن در واحد زمان پس از مصرف کربوهیدارت ها آزاد می شود. غذاهایی که شاخص گلوکز بالایی دارند احتمال ابتلا به افسردگی را افزایش می دهند.
بعضی از کربوهیدارت ها بر ذهن تاثیر منفی دارند و سلامت مغز را نیز تهدید می کنند. طبق پژوهش های انجام شده، زنان یائسه ای که میزان مصرف غذا هایی با شاخص گلوکز بالا مانند برنج سفید، کرن فلکس، نان و سیب زمینی در آن ها زیاد است، بیشتر به افسردگی مبتلا می شوند.
همچنین، افرادی که فیبر، لاکتوز، سبزیجات و میوه های غیرآبدار بیشتری مصرف میکردند احتمال ابتلا به افسردگی در آن ها کمتر بوده است.
غذاهایی با شاخص گلوکز بالا، بعد از مصرف باعث بالا رفتن ناگهانی قند خون شما می شوند که نتیجه ی آن تولید مقدار زیادی انسولین می باشد. طبق پژوهش ها، مصرف کربوهیدرات های تصفیه شده، با خستگی، نوسانات خلقی و دیگر نشانه های افسردگی مرتبط است.

غذاهای سرخ شده

غذای سرخ شده و سلامت مغز

مصرف غذاهای سرخ شده، احتمال ابتلا به بیماری هایی از جمله آلزایمر را افزایش می دهد.
با نگاهی به مضرات غذاهای سرخ شده متوجه می شویم که این نوع از غذاها سلامت مغز را تهدید می کنند. این نوع غذاها، باعث افزایش کلسترول و چربی ها اشباع می شوند.
چربی اشباع غذاهای سرخ شده، به سد خونی مغزی (نوعی مکانیسم جداسازی که به موا خاصی اجازه ی عبور به رگ های خونی درون مغز را نمی دهند) آسیب وارد می کنند. وقتی این سد آسیب ببیند، مواد مضر وارد رگ های خونی مغز می شوند و به مغز و سلامت مغز آسیب می زنند. همچنین این آسیب ها باعث اختلال در جذب مواد مغذی لازم برای مغز هم می شوند.
غذاهای سرخ شده سطح کلسترول خون را نیز افزایش می دهند. همین افزایش کلسترول ارتباط با بروز آلزایمر و زوال عقلی دارد. پروتئین هایی که از عوامل اولیه ی بروز آلزایمر و زوال عقل هستند از جمله پروتئین های بتا-آمیلوئید، در مغز افرادی که سطح کلسترول بد LDL بالا و کلسترول خوب HDL پایینی دارند، بیشتر است.

پنیر

پنیر و سلامت مغز

ازجمله مواد غذایی که به سلامت مغز آسیب می زنند، غذاهایی با چربی اشباع بالا هستند. پنیر و پیتزا جزو بزرگترین منابع چربی اشباع شده در رژیم غذایی هستند.
این نوع رژیم غذایی نه تنها در ارتباط با ضعف حافظه هستند، بلکه به هیپوتالاموس که تنظیم وزن بدن را بر عهده دارد نیز آسیب می زند. رژیم غذایی پرچرب باعث از بین رفتن قابلیت مغز شما در تنظیم اشتها و مقدار غذایی که می خورید، می شود در نتیجه احتمال ابتلای شما به چاقی و افزایش وزن را بالا می برد.
رژیم غذایی پرچرب علاوه بر تاثیر روی سلامت مغز، همچنین باعث التهاب نواحی دیگری نیز می شود. بر اثر التهاب شریان های شما، احتمال ابتلا به سکته مغزی زیاد می شود. ممکن است بر اثر داشتن این نوع رژیم غذایی علاوه بر حمله ی قلبی به انسداد شریان های مغزی نیز دچار شوید.

چربی های ترانس

چربی ترانس و سلامت مغز

چربی های ترانس به عملکرد و سلامت مغز و حافظه آسیب وارد می کنند.
با وجود اینکه FDA تصمیم به حذف کامل چربی های ترانس از رژیم غذایی دارد، همچنان در بسیاری از غذاها مقدار زیادی از چربی ترانس وجود دارد.
از جمله غذاهایی که حاوی مقدار زیادی ازاین نوع چربی هستند عبارتند از :

  • کره ی مارگارین جامد
  • خامه ی شیرینی و کیک
  • پیتزای یخ زده
  • خمیر منجمد
  • خامه ی قهوه
  • پاپ کورن

این نوع از چربی ها در دمای اتاق جامد هستند. از جمله نتایجی که چربی های ترانس دارند ضعیف تر شدن عملکرد شناختی و کاهش حجم مغز است که بسیار سلامت مغز را تهدید می کند. افرادی که مقدار مصرف چربی ترانس در آن ها بیشتر است، در آزمون های حافظه ضعیف تر عمل می کنند.

یک ذهن باهوش چه رژیم غذایی دارد؟

مواد غذایی برای سلامت مغز

طبق پژوهش های انجام شده، رژیمی جدید که MIND نام دارد، خطر ابتلا به آلزایمر و تهدیدات سلامت مغز را می تواند بین 35 تا 50 درصد بسته به رعایت کردن شما، کاهش دهد.
14 غذای اولیه توسط این رژیم به دو دسته ی سالم و ناسالم تقسیم شده است :

سالم :

  • مغز ها
  • توت ها
  • سبزیجات با برگ های سبز
  • دیگر سبزیجات
  • لوبیاها
  • ماهی
  • دانه های کامل
  • روغن زیتون
  • ماکیان

ناسالم :

  • کره و مارگارین جامد
  • گوشت قرمز
  • شیرینی
  • فست فود
  • غذاهای سرخ شده

محدود کردن چربی های اشباع و شکر برای سلامت مغز بسیار مفید است. حداقل هفته ای یک بار ماهی مصرف کنید.

  • نازنین شاهین
  • ۰
  • ۰

سردرد و فشار خون

درد ناشی از سردرد مربوط به احساس درد و ناراحتی در ناحیه ی سر، جمجمه یا گردن است.تقریبا تمام افراد در زندگی خود حداقل یکبار دچار سردرد شده اند. برخی از سردردها گذرا و کوتاه هستند و برخی دیگر طولانی و مکرر. عواملی از جمله استرس، عفونت های سینوسی، میگرن و کم شدن آب بدن از جمله عواملی هستند که در بروز سردرد دخیل اند. گاهی اوقات سردرد می تواند ناشی از مشکلی دیگر باشد مانند فشار خون بالا. سردرد می تواند یکی از نشانه های وجود فشار خون باشد . در این مقاله بررسی رابطه ی بین سردرد و فشار خون خواهیم پرداخت.

فشار خون بالا

فشار خون بالا که به بیماری فشار خون نیز معروف است، در ایالات‌متحده از هر سه بزرگسال یک نفر را درگیر می‌کند. در ایالات متحده از هر سه بزرگسال یک نفر به این بیماری مبتلا است. این بیماری علائم جزئی دارد و گاهی هم بدون علامت است از این رو بسیاری از افراد ممکن است مبتلا به فشار خون باشند اما اطلاعی از آن نداشته باشند..
فشار خون بالا می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی و سکته مغزی را افزایش دهد، به همین دلیل حداقل یک بار در سال برای چک کردن به پزشک مراجعه کنید.

ارتباط فشار خون بالا با سردرد

فشار خون و سردرد

هنوز ارتباط بین فشار خون بالا و سردرد ، به طور قطع ثابت نشده است با این حال برخی از پژوهش ها نشان می دهند که هیچ ارتباطی وجود ندارد و برخی دیگر وجود یک ارتباط قوی را بین این دو نشان می دهد.
چیزی که ثابت شده این است که فشار خون بالا باعث بروز بیماری به نام پرفشاری خون بدخیم می شود.
بر اثر پرفشاری خون، فشار خون داخل جمجمه بر اثر بالا رفتن ناگهانی فشار خون، زیاد می شود. سردرد ی که بر اثر فشار خون ایجاد می شود،.شبیه به میگرن یا سردردهای دیگر نیست و درمان هایی که برای این نوع سردرد ها انجام می شود مانند مصرف آسپرین، موثر نیستند.
علاوه بر سردرد، تاری دید، درد قفسه سینه و تهوع نیز از عوارض جانبی پرفشاری خون است. اگر دچار این علائم شدید هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کنید.

راه های درمان سردرد چیست؟

سردرد می تواند بسیار کلافه کننده باشد و بعد از اینکه درد به سراغتان می آید سریعا دنبال راهی برای تسکین فوری آن می گردید. اگر شما دچار بیماری پرفشاری خون هستیند و تحت درمان دارویی قرار دارید، خیلی مهم است که برای رفع سردردتان چه درمانی را انتخاب کنید. چک کردن برچسب روی دارو هایتان راهی مناسب برای اطمینان از انتخاب روش درمان مناسب و جلوگیری از هرگونه مشکل و اختلال است.

استفاده از مواد غذایی ضد التهابی

رژیم غذایی مناسب می تواند یکی از بهترین راه ها جهت جلوگیری از سردرد باشد. روش های طبیعی زیادی برای درمان سردرد وجود دارند و برخی مواد غذایی و اضافه کردن آن ها به رژیم غذایی تان ، نقطه ی شروع خوبی است.
التهاب یکی از دلایلی است که باعث بروز سردرد می شود و مواد غذایی ضد التهابی، موادی هستند که التهاب را در بدن شما کاهش می دهند و گردش خون شما را بهبود می بخشند. این مواد غذایی ضد التهابی شامل موارد زیر هستند :

تاثیر غلات در سردرد

مصرف غلات

مصرف غلات کامل برای بدن بسیار مفید است و همواره ایده ی خوبی می باشد. اما، اگر شما دچار سردرد های شدید می شوید، از خوردن آرد سفید اجتناب کنید. غلات کامل، سطح قتد خون را متعادل می کنند و این امر موجب کنترل میگرن نیز می شود.

روغن های ضروری

روغن های ضروری از جمله نعناع و اسطوخودوس، به آرام کردن سیستم عصبی مرکزی بسیار کمک می کند. از جمله کمک های این روغن ها، تسکین سردرد های ضربانی (احساس نبض در سر) به خصوص در مواردی که سردرد ها ناشی از استرس هستند، می باشد.

کافئین و سردرد

محدود کردن مصرف کافئین

طبق پژوهش های انجام شده، ثابت شده است که مصرف بیش از اندازه ی کافئین، سبب افزایش میزان سردرد و همچنین بالا رفتن فشار خون می شود. از این سو، توجه کردن به مقدار کافئین موجود در رژیم غذایی تان مهم است. همچنین، به خاطر ترک یا کاهش مصرف کافئین، ممکن است دچار سردرد شوید که از علائم ترک کافئین است.

درمان های بدون نیاز به نسخه

داروهایی که نیاز به نسخه ندارند از جمله آسپرین، از جمله درمان های متداول سردرد هستند. در صورت ابتلا به فشار خون بالا، فقط در حالتی می توانید از آسپرین مصرف کنید که فشار خون شما تحت کنترل باشد. علاوه بر این، مصرف آسپرین برای برخی از افراد که در معرض خطر سکته مغزی هستند، توصیه می شود.

 

سردرد

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر به طور مداون دچار سردرد می شوید، حتما جهت پیدا کردن علت و روش درمانی مناسب به پزشک مراجعه کنید. مشکلات سلامت روانی یا مشکلات گردش خون برخی از دلایل بالقوه ی سردرد های مداوم و مکرر هستند. چک کردن مداوم فشار خون و کنترل کردن آن بسیار در سلامتی مهم است. اگر فشار خون تشخیص داده نشود و تحت درمان مناسب قرار نگیرد، می تواند سبب آسیب کلیوی، بیماری های قلبی و سایر مشکلات شود.
اگر وجود پرفشاری خون در شما قبلا تشخیص داده شده باشد ، و گهگاه در قسمت سران احساس فشار شدید می کنید، حتما در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید. این علائم می تواند خبر از وجود بحران پرفشاری خون دهند. پس در اسرع وقت جهت ویزیت به پزشک مراجعه کنید.

چشم‌انداز

با استفاده از برنامه ی درمانی مناسب و توسط تشخیص صحیح، می توان فشار خون بالا را که همیشه موجب نگرانی است را با روش های مختلف کنترل کرد.
لازم است مانند هر وضعیت پزشکی دیگری، سردردهای مداوم و مکررتان را باید جدی بگیرید و جهت علت یابی نزد پزشک بروید. حتی اگر فکر می کنید فشار خونتان علت مستقیم در بروز سردرد شما نیست، در هر صورت باید در مورد علائمی که دارید با پزشکتان صحبت کنید. اصلاح سبک زندگی و تغییر دادن برخی از عادات ، می تواند بر فشار خون بالا و سردرد تاثیر مثبت بگذارد. یکی از راه های بهبود گردش خون و کاهش استرس، پیاده روی صبحگاهی است.
از دیگر روش ها، مصرف مقدار زیاد میوه، سبزیجات و مواد ضد التهابی است که باعث می شود از نرمال بودن فشار خونتان و طبیعی باقی ماندن آن، مطمئن شوید.
منیزیم و پتاسیم، ماده های معدنی ضرروی برای سلامت قلب هستند. برای حفظ سلامتتان و طبیعی نگه داشتن فشار خونتان، حتما داروهای تجویز شده توسط پزشک را به دقت مصرف کنید.

  • نازنین شاهین